CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer. In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.
In ons tag overzicht is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.
Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.
Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.
Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.
Wilt u een CD of DVD laten recenseren door één van de medewerkers van CultuurpodiumOnline, dan kunt u een exemplaar, liefst voorzien van achtergrondinformatie of persbericht opsturen naar ons postadres.
Uw productie op
CultuuurpodiumOnline
De redactie van Cultuurpodium Online ontvangt een grote hoeveelheid uitnodigingen voor voorstellingen, concerten en festivals. Jammer genoeg kunnen we niet van alles verslag doen in ons magazine. We proberen bovendien om een zo afwisselend mogelijk beeld te geven van wat er op de Nederlandse podia allemaal te beleven valt. We kunnen daarom niet garanderen dat we aandacht aan uw voorstelling zullen besteden. Wel kunnen we altijd een kort bericht over uw productie melden via onze twitterstream.
Onderwerp: FESTIVAL, LOCATIETHEATER, Festival aan de Werf, OEROL
24 05 09 - 14:05
Ziener van Bente Hamel
Door Mieke Kreunen met foto's van Wiebke Wilting (klik voor vergroting)
Op de Stadhuisbrug in Utrecht staat een enorme kijkdoos (gemaakt door Frank Halmans) met zes stoelen er om heen. Het is het project Ziener van Bente Hamel. Alle toeschouwers krijgen een koptelefoon op en moeten een zwarte doek over hun hoofd slaan als ze door het kijkgat de doos in kijken.
Het verhaal dat verteld wordt door Hans Dagelet gaat over een huis en terwijl je er naar luistert zie je in het huis weer een huis en daarin weer eentje. Het Drostehuis wordt wisselend verlicht maar verder gebeurt er niet veel. Het kijkspel vinden mijn medekijkdooskijkers en ik ronduit saai maar het verhaal is wel pakkend, al had ik het gevoel dat ik het al eens eerder gehoord had.
Door Mieke Kreunen met foto's van M. van der Vliet (klik voor vergroting)
Dries Verhoeven is één van de 'huismakers' van Festival aan de Werf dus staat ook dit jaar staat hij weer op het programma. Het is met een reprise van 'De grote beweging', een voorstelling die in première ging op het Festival Boulevard in Den Bosch van 2006.
Plaats van handeling is het Jaarbeursplein onderaan de roltrappen die van het station naar het plein gaan. Daar staat de mini-bioscoop die Dries Verhoeven heeft ingericht voor zijn selecte groep bezoekers. We worden bovenaan de roltrap door Verhoeven opgewacht en krijgen de instructie om zwijgend in een lange rij achter Verhoeven aan de lopen naar de bioscoop. We zien er uit als een groep pinguins.
GROOT LOCATIETHEATERPROJECT MET HOLLANDSE DON QUICHOT
Door Ellen van der Kemp met foto's van Michiel Vos (klik voor vergroting)
Het wordt hét theaterspektakel van 2009 genoemd, Don Quichot in Holland. Op verzoek van de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) heeft regisseur Bert Barten een locatietheatervoorstelling ontwikkeld die het Spaanse meesterwerk Don Quichot koppelt aan het Nederlandse energievraagstuk. In een anderhalf uur durend spektakel met muziek, dans, theater, beeldende kunst, mime en special effects wordt het publiek meegenomen in een wereld die draait op ‘nieuwe energie’.
CultuurpodiumOnline heeft een kijkje genomen op de locatie waar het theaterspektakel zich dadelijk af gaat spelen: het terrein van De Slufter op de Maasvlakte.
Langzaam aan komt alles samen. Gisteren heb ik in Carl's studio alle muziek gehoord. En als hij dan vertelt welke beelden hierbij horen krijgt de voorstelling Blik vorm in mijn hoofd. Ik ben ook op het kostuumatelier geweest om wat aan te passen. Het kostuumatelier is een vrolijke vrouwenclub onder leiding van Annelies de Ridder. Onder behoorlijke stress moeten zij alle pakken voor de voorstelling klaarstomen. Ik pas een jas gemaakt uit rood-wit politielint. Ik kijk in de spiegel en zie een jaren tachtig rockstar. Ook moet ik fuchsia slangenleder boots passen. Ik maak hierbij de opmerking tegen Annelies: "Het wordt hoog tijd dat ik stop met spelen". Waarop zij antwoordt: "Dan hoef je niet meer van die malle pakjes aan. Ja, precies!" Desalniettemin maakt Annelies wonderschone kostuums.
Blik, kostuumontwerper Annelies de Ridder op het atelier
Blik is één van de twee voorstellingen van Toneelgroep De Appel die op Oerol te zien zullen zijn en één van de voorstellingen die door CultuurpodiumOnline speciaal worden aanbevolen. Kijk op onze Oerolpagina voor meer van en over Oerol.
Onderwerp: Festival aan de Werf
22 05 09 - 20:19
Hot Estonian Guys door NO99
Door Ellen van der Kemp met foto's van Tiit Ojasoo (klik voor vergroting) Gezien 21 mei – theater Kikker - Utrecht
Halverwege de voorstelling kijk ik even om me heen. Is dit echt of droom ik? Het duurt even voor ik het onderscheid kan maken. Ik blijk niet te dromen. Ik zit met een koptelefoon op in theater Kikker midden in een voorstelling van de Estlandse theatergroep NO99 naar de voorstelling NO88 te kijken over het plan van een groep Estlandse mannen om de natie te redden door zoveel mogelijk kinderen te verwekken.
Uit demografische gegevens is gebleken dat het aantal Esten de komende jaren drastisch zal slinken. Plannen om het moederschap aantrekkelijker te maken, slaan niet aan. Esten lijken niet bepaald grote kinderliefhebbers te zijn. Waar zijn ze eigenlijk goed voor, al die kinderen?
Tekst en beeld van Michiel Vos (klik voor vergroting)
Afgelopen donderdag is de line-up van het 5e Beatstad festival bekend gemaakt dat plaatsvindt op zaterdag 29 augustus. Door middel van een door Dennis Weening aan elkaar gepraatte presentatie en een compilatiefilm van de afgelopen jaren, is bekend geworden dat Rigby, Miss Montreal, VanVelzen, Alain Clark, Stereo en Keane dit jaar het Malieveld op stelten gaan zetten.
Wat opvalt dit jaar is dat er veel jong talent staat. Waar afgelopen jaren bijna alleen gevestigde namen stonden staat nu ook Miss Montreal, bekend van de muziek van de Slankie kaasreclame en daarna gehyped door Giel Beelen en Matthijs van Nieuwkerk.
Wedergeboorte Ebony Band en een nieuwe cd Werner Herbers, oprichter van de Ebony Band, speurt sinds de oprichting in 1990 naar verloren en vergeten muziek uit het interbellum. Concerten zal de Ebony Band niet meer geven, maar toch een wedergeboorte in een andere vorm. Al het speurwerk van Herbers, we spreken over ca. 500 stukken van 100 componisten, worden digitaal gedocumenteerd, geconserveerd en toegankelijk gemaakt. Het interbellum is de rijkste, veelzijdigste en productiefste van de hele muziekgeschiedenis” zegt Herbers. Deze stelling zal hij met verve toelichten en onder zijn leiding zal een 22 koppige Ebony Band een werk van nazi-slachtoffer Erwin Schulhoff (1894-1942) spelen.
Foto's Sanne Schouwink (klik om de hele foto te zien)